Hoppa till innehåll

Hugin/Munin

Synopsis

Här finns korta beskrivningar av projektets fem pjäser. Är du pedagog i en barngrupp kan du beställa hem hela manuset för läsning. 

Jeg tegner utenfor rammene

Janne Aasebø Johnsen

Hva skjer når sang, dans og teater blir presset ut av skolen fordi det viktigste har blitt å gjøre det bra på regionale, nasjonale og internasjonale tester? Hva skjer når identiteten til et ungt menneske ikke får ord, men blir en dialog med seg selv fordi det ikke lenger er tid for undring? Hva skjer når elever blir tall i en konkurranse det ikke er mulig å vinne? Svaret på disse spørsmålene vises i denne sceneteksten og heldigvis er det en lærer som forstår hvor viktig det er å jobbe kreativ. «Jeg tegner utenfor rammene» er en scenetekst som er utarbeidet i samarbeid med tre ulike barne- og ungdomsgrupper i Lillehammer, Norge; Kulturhjerte, Lillehammer amatørteater og ungdomslaget Henrik Wergelands minne. Stykket kan spilles av barn og unge fra 9–15 år og det er veldig fleksibelt i forhold til antall aktører (mellom 8 og 35 deltakere).

Plastelinabrann og skyldklump i magen

Maria Nygren

Mamma gråter, pappa er syk, verden virker håpløs og alt er Lilos skyld. Det er flere år siden Lilos bror døde i en plastelinabrann. Broren har etterlatt seg store hull og hullene har Lilo fylt med skyldfølelse. Vi følger Lilo inn i et absurd drømmeunivers, der en grevling biter deg i leggen og du plutselig må konkurrere mot regjerende verdensmester i plastelina, der X-man-revolution er botansvarlig og man hopper fra broer og krabber inn i hvaler med søppel i magen. I drømmen blir Lilo nødt til å ta et oppgjør med skyldklompen som har lagt seg i magen. Lilo må hoppe, på nytt og på nytt, helt til Lilo skjønner, at det ikke var Lilos skyld. «Plastelinabrann og skyldklump i magen» er en fantasifull og humoristisk reise igjennom en drømmeverden, med tilpassa skuespillertekniske utfordringer for erfarne og mindre erfarne amatørskuespillere, med en alvorlig undertone om et barns skyldfølelse. Teksten krever minimum 8 skuespillere, og har vel neppe en øvre grense. Målgruppe: 9 - 16 år, men kan trolig spilles av eldre. Teksten er utviklet i samarbeid med 25 barn og ungdom fra Strømmen barne- og ungdomsteater.

PLAST

Johanna Thor och Grete Havnesköld

På en mindre ort någonstans i Sverige bor 15-åriga Tess med sin obegripliga pappa. Sedan hennes mamma dog, har allt förändrats mellan dom. Dessutom bor nu två ”utomjordingar” i huset; en instagrammande plåga till bonusmamma och en bonussyrra som är allt det Tess inte är. En dag, när bonusmamman tar ett drastiskt flyttbeslut för familjen, ställs saker och ting på sin spets. I ett slag tänker hon rycka bort det enda som är bra med Tess liv; kompisarna, och minnena av mamman. Det är dags att slå tillbaka! Till hjälp har hon sin ”riktiga familj” – de lojala kompisarna, som inte bangar en fight mot en ”fucking förälder”. PLAST är ett familjedrama ur en tonårings perspektiv. Om sorg och svek - om vänskap och hopp - och om att hitta försoning där man minst av allt anade. Möjlig ensemble: 7–8 skådespelare. Spelålder: 13 – 15 år. Pjäsen är skriven i samarbete med ungdomar från Södertälje Teateramatörer, Gnesta Kulturskola och Västergårds fritidsgård.

LEKKONSULTERNA

Harriet Abrahamsson

Föreställningen Lekkonsulterna spelas av barn för vuxna och familjer. Barnen är specialister på lek och delar med sig av sina erfarenheter till de vuxna. Publiken får därefter leka fram scener med barnen och delta i en lekbana. På slutet får publiken dela med sig av sina egna minnen. Pjäsen spelas av en grupp barn i olika åldrar, majoriteten är förslagsvis 10-12 år. Några äldre ungdomar som kan facilitera spelsituationerna är önskvärt. Pjäsen har inte ett fastslaget rollantal, allt från 12 stycken till en mindre skolklass går bra. I arbetet har barngrupper från Esbo Teaterskola förtjänstfullt medverkat. De har improviserat scener, intervjuats och läst texter. Allt som allt har 15 barn medverkat i arbetet.

EN VÄRLD SÖKER SIG RÄDDARE

Anna Nygren

EN VÄRLD SÖKER SIG RÄDDARE är en poetisk pjäs som handlar om VIKTIGA SAKER. Till exempel hemska syskon, elakheter, namn och utrotningshotade djur. Pjäsen följer en poetisk snarare än dramatisk logik, vilket innebär att den kan ha hur många eller hur få aktörer som helst. Skriven tillsammans med barn från Hudiksvalls Arbetarteater. Passar för åldersgruppen 10 år eller däromkring.
Men suck. Tror du på spöken. Dom finns. Det är inget man kan tro på. Man kan inte tro på Fakta. Fakta är fakta och fakta finns.

Författare

Professionella författare i våra tre länder har skrivit manus i dialog med barngrupper i åldrarna 9-15 år. Nordiska barngrupper har möjlighet att spela pjäserna gratis.