Hoppa till innehåll

Författare

Här kan du läsa mer om våra författare. Alla har de på olika sätt skrivit sina pjäser i dialog med referensgrupper, för att inspireras av, få respons av och vässa sina berättelser tillsammans med barn

Anna Nygren

Anna Nygren är verksam som dramatiker, författare och lärare, i Göteborg. Den senaste pjäs hon jobbade med var Fejk-Flickan på Regionteater Väst, som bygger på intervjuer med unga transpersoner och som nu spelas för högstadieelever i Västra Götaland. Hon tycker om att skriva om komplicerade vänskapsrelationer, om elaka barn, om moraliska dilemman och gulliga djur. Förutom dramatik är hennes specialintressen textilkonst och hästböcker. Anna har haft en grupp barn (8-12 år) från Hudiksvalls arbetarteater som referenspersoner i sitt skrivande i projektet. 

Johanna Thor & Grete Havnesköld

Johanna Thor och Grete Havnesköld är dramatiker, skådespelare och producenter. Tillsammans driver de Livet Bitch! Scenkonst i Södertälje. Inom ramen för verksamheten finns Livet Bitch! Studio – en öppen ungdomsverksamhet som fokuserar på unga tjejers utveckling på scen och framför kameran. Johanna och Gretes senaste pjäs heter HUNK och är en del av Riksteaterns Länk 2022. De använder sig ofta av humor för att ta sig igenom tunga ämnen och har sedan tio år tillbaka med en besatthet utforskat tonårstjejers och unga kvinnors villkor i sina verk. Detta blir deras första pjäs för de yngre tonåringarna (13-15 år) och de har haft ungdomar från Södertälje Teateramatörer, Gnesta Kulturskola och Västergårds fritidsgård som referenspersoner i sitt skrivande. 

Maria Petronella Muri Nygren

Maria Petronella Muri Nygren är skådespelare, dramatiker och regissör. Hon är knuten som frilans till Unge Viken Teater och som regissör på Strømmen barne-och ungdomsteater. De senaste åren har Maria valt att fokusera på att producera scentexter för barn och unga. Maria var nyligen på turné med två av sina pjäser: "Jeg er Kolibri" och "Katt savnet", för unga och unga vuxna, med Unge Viken Teater. I februari 2022 är hon aktuell med "Ny på mars", som hon också har skrivit; en föreställning för barn 5-12 år. Maria arbetar i nära samarbete med målgruppen, möter barnen och ungdomarna kring teman som berör dem och skriver karaktärer de själva vill spela och se på scenen. I det här projektet skriver Maria “Plastelinabrann og skyldklump i magen” Vi följer Lilo i en mardröm, som drabbar Lilo då hen tar på sig skulden för sin brors död och dessutom hela världens problem. Målgruppen är 9-16 år. Texten är också utvecklad i samarbete med barn och unga i Strømmen barne- och ungdomsteater.

Janne Aasebø Johnsen

Janne Aasebø Johnsen är rektor, författare, dramatiker och förläggare. Hon har skrivit 55 böcker för barn och unga och 13 pjäser. Hon är fast anställd dramatiker på Kulturhjerte i Lillehammer. Kulturhjerte är en mötesplats för unga och vuxna Lillehammersbor från hela världen. De möts varje vecka och gör föreställningar som visar vem de är. Janne är styrelseordförande i Norsk amatørteaterforbund och sitter i styrelsen för Lillehammer amatørteater.  

Referensgrupper för Hugin/Muninprojektet är barn och unga från Kulturhjerte, Lillehammer amatørteater och ungdomslaget Henrik Wergelands minne. 

Harriet Abrahamsson

Harriet Abrahamsson är dramatiker, skådespelare och arbetar även som teaterpedagog. Hon bor i Helsingfors och har skrivit ca 10 pjäser för professionella scener i Finland. Hennes senaste pjäser har berört frågor som identitet, naturens juridiska rättigheter och hur vi bemöter flyktingar. Harriet har specialiserat sig på tvärkonstnärliga, kollaborativa arbetsmetoder. Hon har också skrivit och skapat föreställningar tillsammans med andra. I sitt arbete funderar hon ofta på hur formerna för en teatertext kan se ut i vår samtid. Dialog och samarbete är ord som hon håller nära hjärtat. Hennes referensgrupp kommer från Teaterskolan i Esbo och dras av Petra Norrgård. Harriet gillar att långfärdsskrinna på vintern och att simma och paddla på sommaren. Att träffa vänner gillar hon allra mest.